Geamuri fumurii de mașini

Mulți șoferi își doresc geamuri fumurii la mașină, dar acestea nu sunt mereu legale în trafic. Fie că este vorba de folie solară, folie de blocare a razelor UV sau antiefracție, foliile auto sunt de mai multe tipuri. Ele pot oferi mai multe grade de blocare a luminii solare, iar asta poate ajuta sau incomoda șoferul.

Conform RAR, parbrizul unei mașini trebuie să îi ofere șoferului o vizibilitate de minim 75%, adică o transparență în același procent. Geamurile laterale față trebuie să aibă o transparență de minim 70%. Legat de celelalte geamuri, nivelul de transparență poate să fie mai mic de 70%.

Cei care vor să își monteze o astfel de folie pe geamurile mașinii trebuie să fie conștienți că foliile de protecție aplicate vor trebui să fie certificate de autorități și mai mult, marcate corespunzător. Aplicarea lor este permisă doar într-un atelier autorizat.

Luneta nu este un geam extrem de important în vizibilitatea șoferului atât timp cât mașina are oglinzi retrovizoare în ambele părți și șoferul le poate folosi. Important de menționat este că atunci când se modifică nivelul de transparență al geamurilor nu se va înregistra în cartea de identitate a autovehiculului.

Atelierele care sunt autorizate să efectueze operațiunea de aplicare a foliei colorate trebuie să elibereze șoferului un document care să conțină certificatul de conformitate și o licență emisă de Organismul de Certificare Produse al Registrului Auto Român. De asemenea, la inspecția tehnică periodică se va verifica eticheta care conține marca de omologare a geamului, dar și gradul de transparență.

Amendă

Cei care nu vor respecta legea și sunt apoi prinși în trafic cu o folie neomologată pot să își piardă talonul și să primească o amendă de maxim 2.000 lei. Oamenii de la RAR au aparate care calculează transparența geamurilor mașinilor. O folie auto poate costa între 300 și 10.000 lei.